METAFİZİK
METAFİZİK NEDİR?
Metafizik, fizikötesi anlamını taşır ve varlık ile ilgili somut temelli açıklamalar değil, soyut düşünce biçiminde açıklamalar getirir. İnsanlık tarihi boyunca en çok merak edilen ve anlamaya çalışılan sorun olan varlık sorununa metafizik, daha soyut bir perspektifle yaklaşır. Varlığın özü ile ilgilenir ve maddenin ötesinde yer alan nedene odaklanır.
Özet bilgi ile giriş yapıp daha sonra paragraflar halinde açıklama getireceğiz. Kelime anlamı Meta-Fizik birleşik kelimedir. Meta: ötesi, ürün demektir. Türkçe'de olduğu gibi iki farklı kelimenin yan yana geldiğinde çok başka bir anlama bürünür. Meta kelimesi de fizik ile birleştiğinde bambaşka bir forma bürünür.
Meta, ötesi olarak Türkçe’ ye geçirilmiştir fakat evrende öte veya beri diye bir yer yoktur. Evren kelimesi zihinlerde genellikle mesafe uyandırır.
Çünkü safsata spiritüalizm akımı sizlere şunu anlattı. Evrene gönder evren sana verir. Bir sürü böyle laf salatalığı var sosyal medyada. Evren denilen yer geometrik düzlemde iki boyutlu yapıdır. Biz de o yapının içerisindeyiz fakat çoklu evrenler ve farklı boyutlarda yaşam formları da vardır.
Metafizik alem duyular ötesidir. Bir dünya bir evren bir uzay boşluğu var da sınır ötesinde metafizik vardır anlamında değildir.
Metafizik ise tam burada başlar. Sorgulamakla! Neyi sorgular? Bunların varlık sebebini. Evet! Sorgulama aslında 0 noktasından başlar ve günümüze kadar gelir. Demek ki neymiş metafizik! Varlıksal soruları sorar. Varoluş amacını ve sebebini sorgular. Bu sorgulama binlerce yıldır devam eder. Hz. Ali: "Hakikati bilen sabreder, sabreden kurtulur." der. Hz. Ali burada Hakikati bilen-bulan kişidir. Bulduğu ise Özüdür.
Metafizik, varlığın ardındaki görünmeyen sebeplere odaklanır. Nedensellik ilkesini fizik ortamdan yola çıkarak kullanır çünkü fizik alem metafizik alemin yansımasıdır.
Metafizik, maddenin ötesine bakan bir disiplin olarak, zaman içerisinde fizikten ayrılmış ve fiziğin ilgilenmediği konulara odaklanmıştır.
Metafizik, var oluşun ardındaki sebepleri araştırırken, gözlemlenebilir ve deney ile kanıtlanabilir bilime karşıt düşünülebilir. Yani metafizik bilime ters gibi görünse de bilimi desteklemektedir. Metafizik olmazsa bilim ilerleyemez. Tarihteki çok bilim insanı Einstein dahil buna matematikten daha çok metafizik bakış açısıyla bir takım teorileri elde etmiştir. Matematik ile her şey çözülse idi bugün yer itimi yasası formülüze edilirdi.
Metafiziği Ontolojiden ayıran nedir? Metafizik deney ve ölçüme tabii olmadan zihinsel referanslara bağlı kalmadan gerçeğin ardını sorgularken ontoloji daha dar çerçeveden ilkesel felsefe de arar varoluşu.
Metafizik sadece varoluşu mu arar? Bu zamana kadar filozoflar bulamadı da siz mi buldunuz? Yukarı da metafiziğin temel tanımlarını yaptık. Bu konulara workshop çalışmalarında değineceğiz elbet. Bizim işimiz metafizik denilen alemle alakalı. Duyular ötesi alem! Hem de öyle bir yolculuk ki bu yolculuk birilerinin Astral Seyahat A.Ş firmasının yolculuğu gibi değil. Anlattıklarımız sizlere Astral Seyahat ne ki cümlesini kurduracak cinstendir.
Metafizik her akla hitap etmez diye 1 milyonuncu kez söylememiz akabinde çalışmalara dahil olan kişilerden sadece bir kaçı bu yolculuğu bizimle tamamlayıp sonrasında kendi başına devam edebilmektedir. Metafizik direkt olarak formül şeklinde anlatılamaz. Anlatılabilecek olsaydı bu durum içinde yaşadığımız evrenin aklını kullanan insanlar için delirtici olurdu.
Ateşi bir kere yakana devamı gelecektir. Bu nedenle kimseye vaat verememekteyiz. Senden kesin metafizik olur! Oldu olacak saldım evrene oldum metafizik gibisinden bir durum asla herkes için mümkün değildir!
Bizim işimiz görünenin arkasındaki belli kaideler gereğince gösterebilmektir.
Adı biz de saklı bir Prof. Dr. ile metafizik üzerine bir gün uzun bir muhabbet yapmıştık ve kendisinde üç saat içinde onlarca açılım gerçekleştirmemize rağmen bir türlü metafizik algıyı yakalayamamıştı. Ve ilginç olan ise yakaladığını zannetmesiydi.
Metafizik, Batınilik ile fazlaca kesişmektedir.
Bir örnek verecek olursak nice sırlı şiirler yazılmıştır Hakikat üzerine. Bir okursun ilk başta anlam veremez ve üzerine düşünürsün sonrasında sende inanılmaz açılımlar meydana gelir. İşte açılımların meydana geldiği yer metafizik alandır. :) Anlık zihin girer çıkar fakat fark etmezsin. Rüzgarda perdenin bir AN için aralanması gibidir. Her şey oradaki perdenin ardında olup biter. Tüm kainatın bilgisi ve sendeki Öz oradadır.
Bu arada ara sıra devrik cümleler kullanmamızın sebebi kendimize özel olarak Maji alanında çalışmalar yapmamızdan ötürüdür. Bir de kendimizle alakalı bir kaç bilgi daha verelim. Metafizik Umut, günlük yaşam içinde herkes gibi HIZLI-SERİ-AKIŞKAN konuşamamaktadır!
Bu sebeple workshop çalışmalarını yüz yüze yapmaz! Dilinde ağırlık vardır. Bu ağırlık metafizik hal üzere kaldığı zamanlarda daha da belirgindir. Yoksa günlük yaşam alış-verişlerinde konuşma hızı yeterli fakat hareketleri gene de yavaştır. Düşünür-tartar-ölçer-biçer-gözlemler. Otomatik (gelişi güzel) yaşamaz. Zihnin de her şeyi bir çocuk gibi her defasında yeniden tanımlayarak yaşar.
Kimseyi çok fazla dinlemez. Lafları alır köşeye koyar. Aforizmalardan uzak durur. Yağlanmış, ballanmış, süslenmiş, duygulandırılmış sonu bir türlü gelmeyen bitirilip tüketilmeyen cümleler kuranları asla dinlemez. Laf salatalığını sevmez. Ya Arifler Makamına otur bir cümle ile kainatı geçir ya da derdini-niyetini direkt söyle. İş çevirmeye çalıştıklarını anladıkları hal de Metafizik Umut'un karanlık tarafı tokat gibi çarpar insanın yüzüne.
Metafizik Umut'a karşı asla haklılık payınız olamaz. Haklılığınızı Metafizik Umut'a geçiremezsiniz. Haklılık şeytan işidir. Şeytanıyla iş tutana bol şanslar diler.
Metafizik düşünce, doğal, bilişsel ve toplumsal varlıkları bağımsız, çelişkisiz, değişmez ve gelişmez olarak düşünmektir. Bunun nedeni, bu tür nesnelerin ve olguların doğada, toplumda ve bilinç içerisinde var olamayacakları ancak metafizik olarak var kabul edilebileceklerinin düşünülmesidir. Metafizik düşünce varlıkların tekrar değişmemek üzere kesin olarak ve son biçimleriyle var olduklarını kabul eder.
Almancası şudur. Metafizik bir elmanın son haline gelmeden önceki süreçlerini gözlemler akışı inceler. Gerçeklikte, Hakikati görmeye çalışır. Elmanın son haline baktığında ilk hali olan tohumu da orada görür fakat son halini kabul eder. Bu kabul ediş ise evrenin sonsuz döngüsünde bir noktayı sabit almak gerektiğinin farkındalığını bilir. Tohum-Çatlama-Filizlenme-Büyüme-Gelişme ve OLMUŞLUK. Döngü bu yönde ilerler. Fakat evren de mutlak sıfır diye bir şey yoktur. Mutlak sıfırın adı vardır. Değeri ise kabaca sıfırdır. Ama hangi değer gerçek mutlak sıfırdır bilinmez. Elmanın mutlak sıfır noktasını olmuşluk üzerinden ele aldığımızda ise şu soruyu sormamız gerekir. Elma hangi noktada olgunlaştı!
Cevap çok basit. Elma dalından düştüğü noktada olgunlaştı!
Metafizik düşünceye göre gerçek bilgiye düşünmek ile ulaşılır. Esas olan düşünmektir. Düşünmek eyleminin ortaya koyduğu varlık veya yargı, maddi verilerle kanıtlanmaya ihtiyaç duymaz. Gelişmeler ve olaylar fizik ötesi disiplinde açıklanır. Gerçek bilgi için maddesel alemin dayanakları göz önünde tutulmaz. Düşünceye göre değişim yoktur. Keza doğada yaratıldığı şekilde vardır ve öyle devam eden durağanlıkta tanımlanır.
Bir örnek verelim. Metafizik akıl kullananlar metafiziğin doğası gereği karşıtlık ilkesini benimsemez. Elbette evren de her şey zıttı ile kaimdir. Fakat metafizik kesinlik ilkesine tabidir. Bir insan ya iyidir ya kötüdür. Hem iyi hem kötü olamaz. Bir insan kötüyse kötüdür. Değişemez mi değişir. Kötüyse ders almıştır. Yanmıştır. Edebi öğrenmiştir. Artık yeni bir kişidir. İyi insandır. Son formuna bakılır iyi insandır denir. Bu bir örnektir. Ama bir insanın hem iyi yanları var hem kötü yanları vardır demez. Elbette ki her insanın olumlu ve olumsuz gelişmeye açık yönleri vardır. Fakat metafizik olan için bunların bir değeri yoktur çizer geçer. Az yukarı da kendimizden bahsederken şu cümleyi kullandık Metafizik Umut'un karanlık tarafı da vardır dedik. Aslında yoktur. Şahsımızda göreceğiniz karanlık taraf sizin nitelendirmeniz olacaktır. Mesela arınma süreçlerinde kişinin egosu Metafizik Umut'u öyle tanımlayacaktır. Metafizik Umut ne ise odur. Artık ne görmek istiyorsan o kişidir.
Herkesin algısında farklı olabilir. Ama aynı anda hem uzun boylu hem kısa boyludur diyemezsin.
Metafizikte bir varlığı meydana getiren koşullar tüm bağlantılarıyla birlikte ele alınmaz. Yukarı da elma örneğini verdik. Elmanın tohumdan tüm süreçlerine kadar ki kısımlarını ayrı ayrı inceler. Tohum hali ayrı çatlama hali ayrı filizlenme hali ayrı büyüme hali ayrı olgunlaşma hali ayrı incelenir. Tohum halindeyken saklama koşulları, rengi, yapısı budur denir. Yani tohuma bakıp bu elmadır diyemezsin. O tohumdur. Elma olana kadar rüzgar, toprak, güneş, su hassasiyeti gibi faktörler o tohumun elma olana kadar ki süreçlerini belirler. Sürekli bir değişim vardır. Bir sabiti yoktur o süreç boyunca. Bu süreçleri de ayrı ayrı kendi içerisinde inceler. Tanımlamalarını yapar. Bir örnek daha yazalım. Usta bir marangozu marangoz yapan şey geçmişte iyi bir ustanın yanında yetişmiş olmasıdır sözü tam bir aforizmadır. Metafizik olan bu söz karşısında aforoz olur. İyi bir marangoz olmak için usta bir marangozun yanında yetişmek gerekmez. Başlangıçtaki ilk teknik bilgi alınır ki alınmasa da olur. Yeteneklerle de ilerlenebilir. Kitaplarla da kendi başına ilerlenebilir. Ortaya güzel işler çıkaran bir kaç marangozu ele alalım. Her biri aynı süreçlerden geçmeden de ortaya güzel işler çıkarabilir.
Her birinin süreçlerini ayrı ayrı gözlemlemek metafizik bakış açısıdır.
Metafizik şu soruyu sorar. Maddenin ötesinde var olan nedir?
Varlığı ilk ilkeleri ile ele alır. Adem balçıktan yaratılmıştır. Sözünün kökenine iner. Burada balçıktan çamura, çamurdan toprağa, topraktan suya, sudan hava gazına, hava gazından moleküllere, molekülden elementlere, elementlerden atomlara kadar en derine yolculuk yapar.
Bu kısımda ontolojiyle metafizik arasında bir paradoks başlar. Metafizik düşünce de her katman tek tek ele alınırken ontoloji bunların arasındaki bağlamları da inceler. Yani İki hidjoren bir oksijen suyu oluşturuyorsa metafizikçi aradaki bağ oluşumunu gözlemlemez. Hidrojenin ve oksijenin varlık nedenini görür!
Aristoteles'in varlık hakkındaki bakış açısı da şöyledir. Var olanı, var olan olarak saf halde ele almak odaklı görür. Türkçesi bir şeyi olduğu gibi kabul edip onun o halini ele almak demektir.
Tekrar kısa bir özet cümle yazalım. Ontoloji varlık sorularını bağlamsal ve ilkesel olarak ele alırken metafizik bağlam aramaz varlık varsa onun ilk arketipinde arar fakat son hali kesin bir dille bilimsel ispata dayalı olmadan ele alır.
Şimdi burada ikisi arasındaki farkı vereceğim ve akıllar karışacak fakat gene de üzerimize düşeni yapmakla görevliyiz. Metafizik, var olan her şeyin doğasının ve kökeninin araştırılmasıdır. Bu, herhangi bir şeyin ne olduğu, nasıl oluştuğu, neden oluştuğu, ne olduğu gibi temel soruların cevaplanmasını kapsar.
Ontoloji ise, varlıkların ruhsal ve temel niteliklerini inceler. Bu, bir varlığın özelliklerini, niteliklerini ve temel özelliklerini araştırmak anlamına gelir. Ontolojik araştırmalar, metafizik araştırmalara dayanır ancak daha derin bir analizi kapsar. Burası için şunu söylemek isterim ki ontoloji ile başınız ağrımasın. Metafizik ile arasındaki ilişkiyi metafiziği daha iyi anlayabilmeniz açısından verdik.
Metafizik düşünce, varlık ile ilgili soyut boyutlara merak uyandırarak fiziksel dünyanın sınırlarını aşmaya yönlendirir. Bu sayede deney ile elde edilen bilgilerle yetinmeyerek, varlığın ardındaki sebeplere ve nedenlere ulaşmayı hedefler. Bu anlayış, yaşadığımız dünyanın ardında daha geniş bir gerçeklik olduğunu öne süren ve fiziksel dünyadan bağımsız özellikler taşıyan nesnel varlık olarak kabul edilebilir.
Metafizik, varlik üzerine genel ve bütünü kapsayan açıklamalar getirir. Bu dünyadan yola çıkarak içinde yaşadığımız varlığın özü ile ilgilenir. Varlık ile ilgili soyut boyutlara merak duysa da, metafizik din ve sezgi ile ilişkilendirilmeye karşı çıkar. Bu bağlamda, metafizik varlıkların nedenlerini ve kaynaklarını somut temelli açıklamalardan ziyade, fizikötesi ve soyut düşünce biçiminde açıklar.
GELELİM PARAGRAFLARA ;
Buraya ardıl bilgiyi vermeden doğrudan giriş yapmak istiyorum.
Her şey Tüm An zaman içerisinde gerçekleşir. ‘’An’’ zaman dedik. Burada mekân kavramını tanımın içine dahil etmedik. Mekân kavramı Meta kelimesinin fizik ile birleştiği yerde meydana gelir ki fizik kelimesi bir yapının bir oluşumun bir alemin varlığını temsil eder.
Klasik Newton fiziği, Metafizik alemin tecellisidir. Fizik denilince akla gelen şey Klasik Newton Fiziği maddenin atom molekül yapısıdır. Newton Fiziği içinde bulunduğumuz gezegenin kurallarını bir formül ile belirleyici yapar. Ancak hala yer itimi (Levitasyon) gibi yasalar Klasik Newton Fiziği ile bulunamamıştır.
Metafizikse Soyut Alemlerin yani insanın beş duyu algısı dışında kalan ancak varlığını bir şekilde hissedebildiğimiz bir yapıdır. Buna örnek elimizde tutmadığımız hal de bir limonu dilimize damlattığımızı hayal edelim. Limonun o ekşi tadı dilimize değdiği anda gerçekte hissettiğimiz gibi hayal ettiğimiz noktada da gerçekmiş gibi bize gelir. Bu süreç metafizik bir süreçtir. Biyolojik beden limon tahayyülüne tepki verir. Bir de asıl olan rüyalardır. Canlı gibi yaşarız bazı rüyaları uyandığımız da yorgun uyanırız. Beyin gerçek gibi algılar, bütün bu süreçler METAFİZİK'tir.
Fakat tüm bu açıklamalar yeterli değildir.
Soyut alem yasalarının madde dünyası ile ilişkisi vardır. Soyut alemlerin bilgisine nasıl ulaşılır?
Soyut alemin bilgisine, evren yasalarına bu kez bilinen Modern Fiziğin atom yapısından değil. Kuantum alan denilen atomun en küçük yapı taşı olan Quarklar'ın hareketlerinin incelenmesiyle açığa çıkan titreşim ve frekans değerleriyle Kuantum alanda çeşitli Mekanikler gözlemlenir. Bu mekanikler İlim bir nokta idi cahiller onu çoğalttı. Diyen HZ.ALİ gibi tefekkür ustalarına Metafizikçi denir. Metafizik aynı zamanda Aristoteles'in bahsettiği gibi birincil felsefedir.
Günümüz bazı çevreler metafiziği bir gözlemin sonucunu açık bir dil kullanımına bağlı kalarak anlatmaya, dil anlaşılır olursa metafiziğin gereksiz olduğuna, yetersiz bilgileri ve metafiziğe karşı algılarının zayıf olmasıyla metafiziği logosentrizmin oyunu olduğunu düşünmektedirler. Logosentrizm Türkçesi Söz-merkezcilik Batı felsefesi mecazlı anlatım veya sözü bir kıyas ile anlatmak olduğunu düşünmektedirler. Metafizikte sıkça kullanılır fakat söz söyleme sanatına Retorik denir. Metafizik denmez. Bu açıklama yeterli midir? Hayır. Metafizik sadece felsefe ile sınırlı değildir. Retoriği de dışsal çevreye karşı algısal olarak kullanmak demekte değildir.
Rene Descartes'in bir sözü vardır.
''Felsefe bir bilimdir. Ve felsefeyi bir bilim yapmak için geometrik yöntemi metafiziğe uygulamak gerekir.''
Metafizik aynı zamanda bir bilimdir. İşin Türkçesi karşınızda bir büyücü, üfürükçü, tükürükçü olmadığı gerçeğiyle karşılaştınız. Metafizik Umut bilim insanıdır. Bu soruya da yeri gelmişken cevap vermiş olduk.
Peki bilim insanı olmak bu kadar basit mi? Matematik, fizik, kimya, biyoloji bilmeden bilim insanı olunuyor mu? Bunun cevabını bunları bildiğim için cevaplamaktan imtina ederim.
Metafiziğin inceleme alanları nelerdir?
Aynı muhabbetle Descartes’a göre felsefe, “kökleri metafizik, gövdesi fizik, dalları tıp, mekanik ve etikten oluşan bir ağaç”tır.
Kök bilgi Metafiziktedir. Her şeyin bilgisi metafizikte yatar. Nihayetinde her şeyin teorisi diye bir teori de bulunmaktadır. Sicim teorisi Werner Heisenberg tarafından ortaya atıldı. Ve bu teoriyi klasik fizikçilerin yerine kuantum fizikçileri tarafından bulunması beklenir. Einstein görelilik kuramı bu teoriye çok yaklaşmıştır. Einstein'in görelilik teorisi demişken Metafizik asla uzmanlık alanı doğurmaz. Sebebi görelilik teorisi gereği her şey algısaldır. Kadim öğretilerde de OLMAK, tam olmak gibi bir şey yoktur söz konusu değildir der. Kamil insan olmak diye bir şeyde bundan dolayı metafiziğe aykırıdır. Metafizik İnsan-ı Kamil'in olamayacağını Entropi yasasıyla açıklar. Elmanın oldum dediği ‘An’ da dalından düşmesi gibi.
Metafizik her şeyin köküdür. Evren'in hammaddesi nedir? Diye bir soru soralım. Evren'in hammaddesi ENERJİDİR. Einstein'ın dediği gibi her şey enerjidir. Başta da söylediğimiz gibi metafizik evrenin dilini bilinir haline getirmektir. Yani bilinen tüm insan yaşamı içinde ve dışında kalan bunlara dil, din, varoluş, evren, varlık, enerji, uzay, zaman, Tanrı, nitelik, nicelik, algı bilimi gibi tüm her şeyin sebebini-varlık (ontolojik) nedenlerini araştırır. Fakat bu araştırmaları yaparken metafizik denilen alemden de bilgiler almaya çalışır. Hemen az yukarı da metafiziği logosentrizm kıskacına almaya çalışanlardan bahsettim. Onların bilmediği bir şey de metafizik alem boyutunda sadece ruh-insan olmadığı İlahi sistemin Yaratıcısının bu sisteme yardımcılar eklediğini de söylememiz gerekir.
Bunun ispatını en eski Kadim bilgilere bakarak bulabilirler. Kimseye de Cin göstermek veya Hokus-Pokus yapmak gibi bir amacımız olamaz. Tanrı ve ruhun varlığının bilimsel olarak kanıtlandığını da artık bildiğinizi düşünüyorum. İnkarcılara sözümüz yok.
Metafizik uçsuz bucaksız denizlerde yüzmek gibidir. Son yoktur. Metafiziğin mekânı inandığın yerdir. Metafizik İman ettiğin alandadır.
METAFİZİĞİ AYDINLANMA FELSEFESİ OLARAK ELE ALIRSAK EVRENDE VAR OLDUĞUMUZ SÜRECE YALNIZCA NİYETLER İÇİN DEĞİL. HAYAT STANDARDIMIZI İYİLEŞTİRMEK, RUHSAL TEKAMÜLÜMÜZÜ GERÇEKLEŞTİRMEKLE KALMAYIP BAŞIMIZA GELEN OLAYLARIN HAKİKAT BOYUTUNU DA ANLAYIP ÜZERİMİZDEKİ YOĞUN NEGATİF TESİRLER VARSA BUNLARLA BAŞ EDEBİLMEK GİBİ OLAYLARIN İÇREK (BATIN) TARAFINI VE SINIR ÖTESİNİ KEŞFETMEK İÇİN GEREKLİDİR. METAFİZİĞİ TEK KELİMEYE SIKIŞTIRIRSAK (ENERJİ-REZONANS-FREKANS)I GÖRMEK DEMEKTİR.
SON.
NOT: BU MAKALE KENDİSİNE HAS ÜSLUBU İLE UMUT SEÇER TARAFINDAN YAZILMIŞTIR. KOPYALANAMAZ. ALINTILANAMAZ. İZİNSİZ KULLANILAMAZ. YAZILARIM ORCİD VE DERGİ PARK GİBİ SİSTEMLERE KAYIT EDİLMEKTEDİR.
ORCID NUMBER: 0009-0001-0426-4201
YAZAR: UMUT SEÇER
23.10.2024
ÇARŞAMBA
SAAT: 02:17